Zorgt investeren in vastgoed voor stress en zorgen?

Velen denken dat verhuren zorgen en stress met zich meebrengt. Klopt dit of niet? Kan je stress en zorgen vermijden bij jouw vastgoedinvestering? We bespreken het met Frédéric Vandenhende, CEO van Investr en Nik Vercaigne, zaakvoerder van Domicill Vastgoed. 

N: Dat klopt. Maar hoe beter je gestructureerd bent, hoe beter je voorbereid bent, hoe minder stress je zal hebben.

F: Geld dat op mijn rekening staat en niets opbrengt, waarbij je een negatief rendement hebt door de inflatie, dat geeft mij meer stress dan het feit dat het goed geïnvesteerd en beheerd is. Je hebt geen stress als je investeert. De hoofdstress is als de huurder niet betaald, maar dat is ook de enige stress. Je lost dat op door de selectie van de huurders goed uit te voeren en ervoor te zorgen dat je een goede band hebt met de huurder. Je kan er ook voor zorgen dat de problemen gemakkelijke opgelost worden. Dat kan zijn door een makelaar of een rentmeester ertussen te plaatsen. Maar eigenlijk is investeren in vastgoed bijna stressloos. Als je kijkt naar de beurs. In 2022 is het op de beurs niet zo goed geweest. In sommige gevallen is er een daling geweest van 20 – 30% op jouw aandeel. Heb je ooit al een daling gezien van 20% op de waarde van jouw vastgoed? Ik heb die nog niet gezien. Vastgoed is ongelooflijk waardevast, waardoor investeren in vastgoed geen kopzorg mee brengt maar gemoedsrust. Het is een veilige haven. Het is een plaats waarin je zeker bent dan het redeneert. Het zijn fysieke bakstenen, is gebouwd door mensen en dat heeft allemaal een intrinsieke waarde. Investeren in vastgoed is voor mij geen kopzorg, maar een opportuniteit. Er zijn heel veel problemen weg te helpen. Op de beurs is er meer schik. Ik geef er altijd hetzelfde voorbeeld. Hoeveel mensen ken jij die op dit moment het rendement op hun beursportefeuille perfect kent. Ik denk dat iedereen dat weet. Hoeveel mensen ken je die het rendement op hun vastgoedportefeuille kennen? Niemand. Dus vastgoed is voor mij een ongelooflijke opportuniteit, een zekerheid. Het zorgt voor stress, maar dit is zodanig klein in vergelijking met andere vormen zoals bv het spaarboekje. Ondertussen is er maar € 100.000 die beschermd is op jouw spaarboekje. Dat kan ook voor stress zorgen. Als je wordt begeleid en weet waarmee je bezig bent, dan is investeren in vastgoed absoluut stressloos. De enige stress heb je als je huurder niet betaald, maar dat kan makkelijk opgevangen worden door een professional.

N: Ja, dat klopt volledig en zeker als het een hefboom is naar de toekomst toe. Dan kan je er alleen maar gelukkig van worden. Het is iets dat opbrengt. Als er x aantal maanden of jaren betaald zijn, dan kun je het kapitaal terug gaan investeren. Je hebt eigenlijk berekende stress.

F: Er bestaan momenten waarop er nog meer stress is. Hoeveel mensen hebben er stress omtrent erfenissen? Via vastgoed kan je heel veel perikelen op voorhand gaan regelen door vastgoed te schenken aan de kinderen, of door aan te kopen in naakte eigendom, vruchtgebruik constructie. Daar los je een heel belangrijk stressaspect mee op. Als investeerder kan je nog altijd je huurgelden blijven ontvangen. Investeren in vastgoed is de perfecte oplossing om andere stress weg te halen. Je hebt geen enkele belegging die volledig in het groen staat. Er is altijd een stukje rood en een stukje groen. Je moet voor jezelf gaan bepalen wat er overheerst en bij mij is vastgoed één van de meest stressloze investeringen als je alle parameters bij elkaar optelt.

N: Klopt. Je kunt het ook doen via je bedrijf. Je kunt klein starten en het groter laten worden. Het zorgt voor een hefboom en een goede balans. Als je in een bedrijf het vastgoed heel goed kan afbetalen en je wil verder groeien, dan is het belangrijk dat de bank weet wat je hebt, wat de waarde is, hoever je staat… Dankzij het risico blijft vastgoed een sterk groeiende factor.

 

“Je kunt klein starten en het groter laten worden.”

Nik Vercaigne

 

Als je wil investeren in verschillende panden. Klopt het dat je met een goed stappenplan veel stress en zorgen kan voorkomen?

F: Sowieso. Het allerbelangrijkste is, dat je als investeerder weet wie je bent en wat je wil bereiken. De allereerste stap van een goed stappenplan is bepalen hoeveel je hebt, wat je ermee wil doen en welk resultaat je wenst te bereiken. Als je dat weet, dan kan je een perfecte structuur gaan opzetten, de juiste panden gaan analyseren… en kan je de juiste investering gaan doen. Een stappenplan is heel belangrijk zodat je niet zomaar willekeurig gaat investeren en een bedrijfspand van 5 miljoen euro gaat aankopen met maar € 200.000 euro cash. Weet dat dit onmogelijk is. Of een risicoaverse investeerder dat gaat investeren in een horecapand op een slechte locatie. Het is heel belangrijk om te bepalen wie je bent en wat je wilt doen.

N: Een stappenplan is zeker belangrijk. Als je een patrimonium wenst op te bouwen, dan is het van uiterst belang om te bepalen hoeveel kapitaal je hebt, hoe je het zal afbetalen… Zo kan je er effectief iets mee doen en in 10 – 20 panden investeren. Velen vinden dit onmogelijk, maar je kan er zeker iets mee verdienen. Het begint met het juiste pand te kopen. Je kan met een beetje professionele hulp heel veel stress en zorgen weg laten nemen.

 

“Eigenlijk is investeren in vastgoed bijna stressloos.”

Frédéric Vandenhende

 

De sprekers

Nik Vercaigne – Zaakvoerder van Domicill Vastgoed

Domicill Vastgoed is een ander vastgoedkantoor. We zijn vooral gericht op herverkoop en nieuwbouwprojecten en willen ook de slimme investeerder extra helpen met het doel om nog beter aan te kopen, om slimmer te gaan investeren en om eventueel ook een patrimonium te laten opbouwen. Via een persoonlijk intakegesprek gaan we het profiel van de investeerder in kaart brengen, kijken wat de persoon wenst te bereiken en op basis daarvan een plan opstellen. 

Frédéric Vandenhende – CEO van Investr

Investr is een vastgoedplatform dat ik opgericht heb 2015 en die zich specifiek richt op mensen die willen beleggen vastgoed. De reden waarom ik dit eigenlijk gebouwd heb is omdat ik zag dat heel veel mensen interesse hebben om te investeren in vastgoed, maar te weinig weten: wat moet je nu net doen, hoeveel eigen middelen moet je erin steken… Investr gaat in een heel snelle tijd financiële analyses en investeringsrapporten maken voor iemand die wil investeren in vastgoed. Investr legt ook sneller de connectie met de makelaar om investeerders beter te begeleiden. Daarnaast hebben we ook een rekentool die we gemaakt hebben, die ook op de website staat van Domicill Vastgoed, die er eigenlijk voor zorgt dat de makelaar beter advies kan geven aan de investeerder en hen beter kan begeleiden naar de ideale belegging op dit moment.

Heb je interesse om te investeren in vastgoed?

Vraag nu jouw intakegesprek aan of contacteer Nik: 0472 38 97 46, nik@domicill.com.