Hoe ga je om met specifieke verhuurproblemen?

Bij het verhuren kunnen er verschillende problemen optreden. Een lekkende kraan, achterstallige huur… We weten wat te doen in het geval van zo’n problemen. Hoe kan je omgaan met verhuurproblemen die zelden voorkomen? We bekijken 3 cases samen met Frédéric Vandenhende, CEO van Investr en Nik Vercaigne, zaakvoerder van Domicill Vastgoed.

Je hebt een koppel met twee kindjes die jouw woning huren. Het koppel gaat uit elkaar en de vrouw staat er alleen voor met de kindjes. De huur is nu net iets te veel. Hoe kan je dat oplossen?

N: Er zijn verschillende mogelijkheden. Stel dat die man gewoon vertrekt, dan heeft hij wel nog de connectie met zijn verhuur, dus moet hij in feite zijn ex helpen met de huur. Stel dat de mevrouw dit niet meer nodig vind, dan moet er een document worden opgemaakt waarin staat dat de man zich uit het huurcontract trekt en dus niet meer aansprakelijk is voor de aspecten van het huurcontract. Als derde is het ook mogelijk om onderling tot een overeenkomst te komen waarbij de huur vroegtijdig wordt opgezegd.

F: Als het contract getekend is door beide, dan zijn ze toch ondeelbaar aansprakelijk? Wil dat dan ook niet zeggen dat het huurcontract niet meer geldig is als die man vertrekt en er sowieso een stopzetting is van het huurcontract?

N: Nee. De man is wel nog altijd verantwoordelijk om zijn huur te betalen. Dus als de man niet uit het huurcontract wordt gehaald, dan blijft hij aansprakelijk. Dus stel dat de vrouw de huur niet kan betalen, wordt er aangeklopt bij de man terwijl hij daar niet meer woont.

F: Dus dan is de registratie van het huurcontract met beide namen, gigantisch belangrijk.

N: Stel dat die man daar totaal niets meer mee te maken wil hebben? Ja dat kan, maar hij heeft een huurcontract getekend dus moet zich daaraan houden.

Ieder jaar gaat de verhuurder langs bij de huurder, zoals in het huurcontract is afgesproken. Hij komt daar toe en de witte muren zijn plots geel, de deuren zijn beschadigd met schroevendraaiers, er is gekleurd op de ruiten… Wat doe je daaraan?

N: Normaal is dat zo beschreven in het huurcontract dat je als verhuurder recht hebt om 1 keer per jaar langs te gaan en te kijken naar de staat van het pand. Dus we beginnen eerst en vooral met de plaatsbeschrijving. In dit geval zou het kunnen zijn dat de muren volledig wit waren op de plaatsbeschrijving. Het is in principe hun recht om de kleur te veranderen. De plaatsbeschrijving of het huurcontract kan dit wel beperken door te vermelden dat de muren wit moeten blijven. In dit geval kan je als verhuurder wel eisen dat de muren opnieuw wit zijn bij de uittredende plaatsbeschrijving. Stel dat zij dat niet doen, dan moeten ze wel voor de kosten opdraaien om de muren weer netjes te hebben. Wat betreft de schade van de schroevendraaiers. Ook dit staat in de plaatsbeschrijving en moet tegen het einde van de huur hersteld worden. Als dit niet zo is, dan kunnen de kosten afgetrokken worden van de huurwaarborg die wordt terug gegeven.

F: Mag je in het huurcontract zetten welke tinten van verf er mag gebruikt worden? Ik heb al eens een huurcontract gehad waarbij er stond dat ze enkel wit tinten mochten gebruiken voor de muur of pastel.

N: Je mag dat zeker vermelden. Maar mag je op een huurcontract zetten dat er geen huisdieren welkom zijn. Ja, dat mag je doen. Moeten de mensen dit volgen? In principe zegt de wet dat je het huisdier mag houden, zolang er geen schade en overlast is bij de buren. Maar in de meeste huurcontracten staat er dat er geen huisdier gehouden mag worden. We spreken nu eens over mede-eigendom en de mevrouw heeft 3 katjes. Als die katjes het appartement op stelten zetten, kan je naar de politie gaan, want er mag geen overlast zijn.

Je verhuurt een pand. De nieuwe buren beginnen te renoveren. Ze slopen het pand. Maar het regent en onweert en de muren worden nat. Hierdoor heeft het pand dat jij verhuurd last van vocht en schimmel. Wat doe je als verhuurder?

N: Het is wel zo dat je als verhuurd de plicht hebt om een mooi en bewoonbaar pand af te leveren. In dit geval heb je verschillende aspecten. Je kan voordat de renovatiewerken zich plaatsvinden een plaatsbeschrijving opmaken. Deze kan je vergelijken met een plaatsbeschrijving na de werken. Als dit niet gebeurd is, dan zal je moeten aantonen dat het van de werken van de buren is. Bij vocht moet je altijd oppassen. Als de huurder naar de woondienst stapt en klacht indient dan kan het zijn dat je woning onbewoonbaar wordt verklaart. Dus ook als verhuurder heb je er alle belang mee om het pand op te volgen en de schade te herstellen.

“Hoe kan je omgaan met verhuurproblemen? Laat je voldoende bijstaan door professionals.”

Nik Vercaigne en Frédéric Vandenhende

De sprekers

Nik Vercaigne – Zaakvoerder van Domicill Vastgoed

Domicill Vastgoed is een ander vastgoedkantoor. We zijn vooral gericht op herverkoop en nieuwbouwprojecten en willen ook de slimme investeerder extra helpen met het doel om nog beter aan te kopen, om slimmer te gaan investeren en om eventueel ook een patrimonium te laten opbouwen. Via een persoonlijk intakegesprek gaan we het profiel van de investeerder in kaart brengen, kijken wat de persoon wenst te bereiken en op basis daarvan een plan opstellen. 

Frédéric Vandenhende – CEO van Investr

Investr is een vastgoedplatform dat ik opgericht heb 2015 en die zich specifiek richt op mensen die willen beleggen vastgoed. De reden waarom ik dit eigenlijk gebouwd heb is omdat ik zag dat heel veel mensen interesse hebben om te investeren in vastgoed, maar te weinig weten: wat moet je nu net doen, hoeveel eigen middelen moet je erin steken… Investr gaat in een heel snelle tijd financiële analyses en investeringsrapporten maken voor iemand die wil investeren in vastgoed. Investr legt ook sneller de connectie met de makelaar om investeerders beter te begeleiden. Daarnaast hebben we ook een rekentool die we gemaakt hebben, die ook op de website staat van Domicill Vastgoed, die er eigenlijk voor zorgt dat de makelaar beter advies kan geven aan de investeerder en hen beter kan begeleiden naar de ideale belegging op dit moment.

Heb je interesse om te investeren in vastgoed?

Vraag nu jouw intakegesprek aan of contacteer Nik: 0472 38 97 46, nik@domicill.com.