Hoe herken je een goede vastgoedinvestering?

Een vastgoedinvestering kan een schot in de roos zijn. Maar het is niet eenvoudig om net dat pand te vinden dat jou, met een minimum aan zorgen en aan kosten, een maximaal rendement oplevert. Wat een goede en dus rendabele vastgoedinvestering is, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Deze 6 kenmerken van een goede vastgoedinvestering zijn alvast de basis die je in huis moet hebben.

1

Je vindt alles wat je nodig hebt op wandel- of fietsafstand.

Het ideale pand om te verhuren bevindt zich op een beperkte afstand van wat mensen belangrijk vinden. Supermarkten zijn een must, maar ook horeca, cultuurgelegenheden en natuurlijk scholen zijn van groot belang. Hoe dichter bij de belangrijkste faciliteiten, hoe aantrekkelijker jouw pand wordt voor potentiële huurders.

2

Er is weinig leegstand in de buurt.

Hou de vastgoedmarkt van de beoogde buurt een tijdlang in de gaten. Zijn appartementen of huizen die op de huurmarkt worden aangeboden meteen weer weg? Dan zit je goed. Blijven panden maandenlang online staan? Dan is het misschien slimmer om ergens anders te gaan zoeken.

3

Het appartement spreekt een breed publiek aan.

Om zo weinig mogelijk risico te lopen, is het belangrijk om een investering te kiezen die geschikt is voor een brede doelgroep. Een exclusief pand in een specifieke stijl, daar is misschien wel een publiek voor, maar die groep zal eerder klein zijn. De kans is dus groter dat je appartement langer leeg staat en je rendement keldert. Ook uitzonderlijk grote of net piepkleine appartementen zijn minder in trek dan de gemiddelde variant. Met een woonst met twee of drie slaapkamers zit je dus veiliger.

4

De woning voldoet aan de meest recente kwaliteitseisen.

Als verhuurder heb je bepaalde verplichtingen. Een daarvan is dat je woning of appartement voldoet aan de woningkwaliteitsnormen. Die normen gaan over de stabiliteit, maar ook over elektrische installaties, trappen, rookmelders, energieverbruik en vocht. Als je als verhuurder nog verschillende zaken moet aanpakken voor de woning huurklaar is, kunnen de kosten snel oplopen. Je kiest dus beter voor een pand dat reeds aan de meeste kwaliteitsnormen voldoet. Zo heb je een beter zicht op je reëel rendement. 

5

Het pand is bestand tegen de tand des tijds.

Als je mikt op een langetermijninvestering, is het belangrijk dat je niet binnen enkele jaren voor grote renovatiewerken komt te staan. Want wil je renoveren als verhuurder, dan komt er naast de extra kost ook een pak administratie bij kijken. Bovendien is het niet eenvoudig (en ook niet aan te raden) om een huurcontract te verbreken, als je huurder tijdens de werken niet in de woning kan blijven.

6

De verhuurprijzen in de omgeving zijn optimaal.

Vergelijk de huurprijzen in de omgeving waar je wil kopen eens met de omliggende buurten en gemeenten. Waar kan je welke prijzen vragen? En zijn die in lijn met de aankoopprijzen? Op die manier kan je op zoek naar de buurt die jou het meest aanlokkelijke rendement oplevert.

Het is ook aan te raden om op zoek te gaan naar een upcoming buurt, zodat je investering ook  voor meerwaarde zorgt als je het pand weer verkoopt.

Heb je interesse om te investeren in vastgoed?

Vraag nu jouw intakegesprek aan of contacteer Nik: 0472 38 97 46, nik@domicill.com. Hij zal je adviseren over hoe je deze 6 kenmerken van een goede vastgoedinvestering moet toepassen.